Prijs duurzame energie en klimaat

Groendaken, geothermie, Trombe-muren... Nutergia zet talrijke middelen in om de koolstofvoetafdruk op de site in Causse-et-Diège (Aveyron) te beperken.

Nutergia,
een model voor eco constructie

De productiesite, van voedingssupplementen, van het Laboratoire Nutergia ligt in de gemeente Causse-et-Diège (Aveyron) en werd, na een investering van 15,5 miljoen euro, in oktober 2018 in gebruik genomen. De site is een echt visitekaartje voor eco constructie. "Aan alles is gedacht om onze ecologische voetafdruk maximaal te beperken", verzekert Antoine Lagarde, algemeen directeur van het bedrijf (270 werknemers, omzet van 48 miljoen euro).

Het familiebedrijf werd in 1989 opgericht, door de vader van de huidige directeur, Claude Lagarde. De oude locatie barstte uit zijn voegen op de historische site van Capdenac-Gare (Aveyron) en hij wilde in zijn uitbreidingsproject in het kader van een eco constructie uitvoeren.Het resultaat: een nieuwe productie- en verzendingssite op minder dan een tiental kilometer, waarbij alles werd ingezet om het energieverbruik te beperken. "Op die manier stemmen we onze industriële tool op onze verbintenissen af", benadrukt de bedrijfsleider.

Het gebouw is uitgerust met gedeeltelijke groendaken, 300 m2 zonnepanelen voor eigen verbruik, Trombe-technologie in de muren (die de natuurlijke zonne-energie in warmte-energie omzet), geothermie, lichtschachten en natuurlijke isolatiemiddelen. De helling van het terrein werd benut voor een half-ingegraven constructie, die de thermische inertie optimaliseert door temperatuurschommelingen te beperken.

"Deze keuzes vereisten een 30% hogere investering",  erkent Antoine Lagarde. "Wij zijn echter nu al ruimschoots winnaar, vooral omdat het gebouw tot ons imago bijdraagt." De logistieke activiteiten vonden vroeger in drie steden van het departement plaats (Capdenac-Gare, Baraqueville en Villeneuve-d'Aveyron). Hun bundeling op één plaats verkort ook significant de logistieke stromen. Na een eerste exploitatiejaar werd al 60 ton CO2 minder uitgestoten.

MARINA ANGEL


Trophées de l’Industrie Durable • L’USINE NOUVELLE, 15 septembre 2020.
Nutergia Laboratorium, a model of eco-construction


Nutergia lauréat du prix énergie durable et climat sur La DEPECHE.FR :
www.ladepeche.fr/nutergia-laureat-du-prix-energie-durable-et-climat