Behoefte aan een gezondheidsdetox?

Behoefte aan een gezondheidsdetox?

Om te weten of u een detox nodig heeft, luistert u naar uw lichaam! Diverse signalen kunnen u namelijk waarschuwen, zoals een verminderde vorm en een moeizame spijsvertering. Als u tegelijkertijd kiest voor een lichtere voeding, zullen planten en oligo-elementen u doeltreffend bijstaan in uw zoektocht naar meer welzijn.

Signalen die erop duiden dat u een detox nodig heeft

Chronische vermoeidheid, doffe teint, vetkussentjes, misselijkheid bij het ontwaken, migraines, droge mond, moeizame spijsvertering, wisselend humeur, opgeblazen gevoel, vocht vasthouden… al deze ongemakken doen zich voor wanneer er sprake is van een opeenstapeling van toxines. Het lichaam is van nature geprogrammeerd om deze stoffen te elimineren via de uitscheidingsorganen (lever, darmen, nieren …). Maar deze organen hebben een beperkte capaciteit. Wanneer ze overbelast raken, zijn ze niet meer in staat om afvalstoffen efficiënt te verwijderen.

Denk dan aan planten en oligo-elementen

Hoewel de voeding centraal staat binnen een detoxdieet, ondersteunt de werking van planten en oligo-elementen het proces op doeltreffende wijze. Bepaalde planten als artisjok en mariadistel activeren de ontgiftingsfases via de lever. Drainerende planten stimuleren de bloedfilterfunctie. Zij zorgen ervoor dat de afvalstoffen of de wateroplosbare gedesactiveerde toxische stoffen via de gal of urinewegen worden afgevoerd (moerasspirea, zwarte bes, lindespint). Sommige planten zijn zeer polyvalent en zijn op meerdere niveaus actief.

Voor een optimale reactie is de aanwezigheid van vitaminecofactoren zoals vitamine B9 en B6 en katalysatoroligo-elementen als mangaan, koper, zink en in het bijzonder selenium vereist.

Wat is een detoxvoeding?

Detoxmenu’s bestaan voornamelijk uit verse groenten en fruit en plantaardige eiwitten. Wit vlees en vis zijn daarbij toegelaten. Geef de voorkeur aan groene bladgroenten die rijk zijn aan chlorofyl (boerenkool, tuinkers, spinazie, snijbiet, artisjok, enz.) en rode vruchten die rijk zijn aan antioxidanten (zwarte bessen, bramen, aardbeien, frambozen, enz.) afhankelijk van wat er in het seizoen beschikbaar is. Kies hierbij voor producten afkomstig uit de biologische of geïntegreerde landbouw om de inname van verontreinigende stoffen te beperken (zware metalen, bestrijdingsmiddelen, enz.). Zie af van getransformeerde voedingsmiddelen, zuivelproducten, rood vlees, vetstoffen, geraffineerde suikers, alcohol en cafeïne.

En een kwestie van gezond verstand: vermijd het bereiden van voedingsmiddelen met vetstoffen. Stomen is de bereidingswijze waarbij de kwaliteiten en de smaak van groenten en fruit het beste behouden blijven. Het is aanbevolen om minstens 1,5 liter water per dag te drinken en uzelf af en toe een plezier te doen met groentesap of kruidenthee van drainerende planten.

De uitscheidingsorganen

De voornaamste uitscheidingsorganen zijn de lever, de nieren en de darmen, die indien nodig worden bijgestaan door de huid en de longen.
De lever profiteert zonder twijfel als eerste van een ontgifting. Dit orgaan vervult een vitale rol voor het lichaam. Zijn specifieke enzymsysteem stelt de lever in staat om toxische stoffen te neutraliseren en vervolgens wateroplosbaar te maken.
Lever, nieren en darmen zijn onderling van elkaar afhankelijk. Zo zal elke functiestoornis van de darmen haar weerslag hebben op de lever, wat op termijn weer gevolgen zal hebben voor de drainage via de nieren.

Nathalie Jarrige, diëtiste, opleidingsverantwoordelijke.