Maagzuur: waar komt het<br> vandaan?

Maagzuur: waar komt het
vandaan?

Om de vertering op gang te brengen, produceert de maag een grote hoeveelheid zuur.

De maag, zuurtegraadkampioen

Voor een goede vertering is het absoluut noodzakelijk om een hoog zuurtegraad in de maag te handhaven. Zo hebben de maagcellen het vermogen om tot 2 liter zoutzuur per dag aan te maken. Zoutzuur klinkt u bekend? Het gaat inderdaad om hetzelfde zoutzuur dat als bijtend middel gebruikt wordt om uw huis af te bikken… Dit zegt genoeg over de zuurtegraad in uw maag!

De zuurgraad wordt in pH gemeten: hoe lager de pH, hoe hoger de zuurtegraad; en hoe hoger de pH, hoe alkalischer het milieu. Een pH van 7 stemt overeen met een neutrale pH. Door de aanwezigheid van zoutzuur blijft de pH in de maag tussen 1 en 3.

Deze zuurtegraad heef 2 hoofdfuncties: de verteringsenzymen stimuleren en de voedingsmiddelen ontbinden. Maar het maagzuur gaat ook bacteriën en andere infectiekiemen ,die via de voeding in ons lichaam terechtkomen, elimineren.

Een goed uitgeruste maag om de zuurgraad te verdragen

Hoe komt het dat onze maag niet voortdurend in brand staat met deze hoge zuurtegraad? De natuur zit mooi in elkaar en heeft onze maag specifiek uitgerust met een bescherming tegen het maagzuur, dat ingesloten blijft. Het maagslijmvlies is onder meer bekleed met een beschermende slijmlaag rijk aan bicarbonaten, alkalische bestanddelen die de zuurtegraad neutraliseren.

Andere verteringsorganen daarentegen, zoals de slokdarm, hebben dergelijke bescherming niet. Daarom ontstaat een branderig gevoel en pijn wanneer de zure inhoud uit de maag ontsnapt en langs de slokdarm opstijgt. We spreken dan van gastro-œsofagale reflux of GOR.

Oorsprong: pensersante.fr