Eiwitrijke preparaten

Eiwitrijke preparaten

Drie vragen om meer te weten over de rol van de eiwitten en waarom het nuttig kan zijn om soms onze traditionele maaltijden erdoor te vervangen.

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten zijn samenstellingen bestaande uit een twintigtal aminozuren, waarvan er acht als essentieel worden beschouwd.

Hun biologische rol is zeer uiteenlopend. Sommige eiwitten helpen cellen en organismen om te bewegen of zich te verstevigen, zich te verplaatsen, zich vast te hechten, of helpen bij hun regulatie. Andere eiwitten geven alarm, fungeren als enzymen of versnellen de chemische omzettingsprocessen (zie Actieve Cellulaire Voeding, NCA).

Mogen we een deel van de eiwitten door een eiwitrijk preparaat vervangen?

Jazeker. Op voorwaarde dat we het preparaat zorgvuldig kiezen en voor het overige evenwichtig eten.

Dit preparaat bevat ideaal essentiële aminozuren in voldoende hoeveelheden en evenwichtige verhoudingen. De aanwezigheid van vitaminen, mineralen en natuurlijke vezels is wenselijk, omdat deze voedingsstoffen de verzurende werking van de eiwitten beperken.

Waarom zijn ze zo in trek bij vermageringsdiëten?

De afgelopen jaren was er veel media-aandacht voor eiwitdiëten. Opgelet echter, het zijn niet de eiwitten die voor gewichtsverlies zorgen.

De eiwitten dienen alleen om het weefselverlies in de spieren, als gevolg van het dieet, af te remmen. Alleen de verminderde aanvoer van koolhydraten en vetten zorgt voor vermagering. Toch is voorzichtigheid geboden.

Overmatig verbruik is gevaarlijk voor het lichaam en leidt bovendien tot… vetproductie! Wat gebeurt er dan? Het lichaam heeft in een eerste tijd baat bij de energietoevoer door de eiwitten. Als aan de behoeften voldaan is, weet het lichaam niet wat met dat overschot aan te vangen, dat in vetten en koolhydraten wordt omgezet die in het vetweefsel worden opgeslagen.