Om als consument goed op de hoogte te zijn!

1. Wat is een voedingssupplement?

Voedingssupplementen zijn "voedingsmiddelen die bedoeld zijn als aanvulling op een normale voeding. Zij vormen een geconcentreerde bron van nutriënten of voedingsstoffen en andere stoffen met voedende of fysiologische effecten"*.


Hun fabricage en verkoop zijn onderhevig aan Europese regelgeving.


Hun etikettering is strikt bepaald om de consument optimaal te informeren en het product te "traceren", om de veiligheid en transparantie te waarborgen.

Alle gebruikte ingrediënten (vitaminen, mineralen, planten, additieven, aroma's...) moeten toegelaten zijn door het ministerie van consumentenzaken na advies van de Anses - Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation, de l'environnement et du travail (Frans nationaal agentschap voor voedselveiligheid, milieu en arbeid).

Hun concentratie wordt beperkt door regelgeving.

*http://social-sante.gouv.fr/sante-et-environnement/denrees-alimentaires/article/complements-alimentaires

2. Waarin verschillen ze van geneesmiddelen?

Zelfs al zijn ze verkrijgbaar als capsules, tabletten, in vloeibare of poedervorm, toch zijn het geen geneesmiddelen want ze hebben geen therapeutische werking. Zij worden dan ook zonder voorschrift verkocht. Zij kunnen uiteraard wel door een gezondheidsprofessional worden aanbevolen.

3. Houden zij risico's in?

Voor zover u het aanbevolen gebruik volgt, houden voedingssupplementen geen risico's in (de dosissen worden beperkt door de gezondheidsautoriteiten). In geval van allergie moet u in de ingrediëntenlijst de mogelijke allergenen opzoeken die duidelijk vermeld zijn, zoals op elk etiket van een voedingsmiddel.
Opgelet evenwel als u verschillende voedingssupplementen tegelijk inneemt: in dat geval kan u te veel van bepaalde nutriënten binnenkrijgen. Vraag dan dus best het advies van een gezondheidsprofessional of raadpleeg een arts. Zij zijn de enigen die kunnen oordelen. Ook als u geneesmiddelen neemt, moet u een arts of een apotheker raadplegen om elke wisselwerking te vermijden.

4. Waar kopen** ?

In de apotheek Eerste verkoopcircuit In de supermarkt In de dieetwinkel Via internet
54 % van de verkoop voor volwassenen.

78 % van de verkoop voor kinderen.
14 % van de verkoop. 9 % van de verkoop. De verkoop via Internet is niet wettelijk geregeld (zoals voor geneesmiddelen). De gezondheidsautoriteiten roepen dan ook op om bijzonder waakzaam te zijn voor deze verkoopwijze*.

**Volgens de studie Nutrinet-Santé
*http://social-sante.gouv.fr/sante-et-environnement/denrees-alimentaires/article/complements-alimentaires

undefined