Immuniteitsboosters

Immuniteitsboosters

Sinds begin de jaren 2000 waarschuwt de overheid ons voor de gevaren van overmatig antibioticagebruik en de gevolgen ervan voor hun doeltreffendheid, met onder meer het verschijnen van resistente bacteriën. Deze campagnes hebben het antibioticagebruik weliswaar teruggeschroefd, maar er is nog werk aan de winkel!

Het goede nieuws is dat er natuurlijke en doeltreffende oplossingen bestaan om onze immuniteit te vergroten:
• Door micronutriënten aan te brengen: vitaminen, koper, mangaan
• Door de darmbarrière en de microbiota te ondersteunen, onder meer dankzij pre- en probiotica
• Door de kracht van planten te gebruiken

Beknopt overzicht van de «immuniteitsboosters».

• Vitamine D:

Zowat 80% van de Franse bevolking krijgt te weinig vitamine D binnen*. Welnu, de meeste immuuncellen drukken receptoren voor vitamine D uit. Meer in het bijzonder versterkt vitamine D de fagocytose, een mechanisme waardoor een specifieke immuuncel een ziekteverwekkende stof kan opnemen en vernietigen. Zij lokt ook de productie van antibacteriële stoffen uit.

* Étude Nationale Nutrition Santé (ENNS) 2006-2007


Op het bord? Vette vis (zalm, sardien, ansjovis), levertraan, eieren, orgaanvlees

• Vitamine C:

Vitamine C stimuleert de vermenigvuldiging (proliferatie) en activering van alle witte bloedcellen (of lymfocyten) en de aanmaak van antistoffen. Zij blokkeert ook de eliminatie van T-lymfocyten en helpt weerstand bieden tegen infecties.


Op het bord? Citrusvruchten, guave, zwarte bessen, papaja, kiwi, paprika, kool, spinazie…

• Koper:

Koper verhoogt het vermogen van de immuuncellen om ziekteverwekkende stoffen te vernietigen, vandaar zijn antibacteriële werking. Het helpt ook de ontstekingsreactie verminderen.


Op het bord? Lever, zeevruchten, volle granen, pure chocolade…

• Mangaan:

Mangaan is nodig om antistoffen aan te maken. Bovendien speelt het een rol in de controle van ontstekingsreacties en allergieën.


Op het bord? Kruiden (saffraan, kerrie, kaneel), volle granen, soja…

De kracht van bijen

Honing, propolis, koninginnenbrood… de producten uit de bijenkorf worden al lang gebruikt voor hun talrijke gunstige eigenschappen. Zij hebben onder meer een positief effect op de natuurlijke weerstand van het lichaam. Propolis bijvoorbeeld is een hars dat de bijen gebruiken om hun bijenkorf in te smeren en zo te ontsmetten.

Koninginnenbrood is het voedsel dat uitsluitend voor de koningin bestemd is. Zij is niet toevallig groter en leeft langer dan alle andere bijen in de bijenkorf…

Deze bijenkorfproducten zijn rijk aan vitaminen, mineralen, essentiële aminozuren en fenolbestanddelen met antibacteriële eigenschappen. Ze zijn dus uitstekende natuurlijke middelen om onze natuurlijke weerstand te vergroten en ons tegen infectieaanvallen te beschermen.

• Glutamine om de darmbarrière te herstellen:

Glutamine is een aminozuur dat als «brandstof» dient voor de slijmvliescellen en deelneemt aan het onderhoud en het herstel van de darmbarrière. Zij helpt de ondoordringbaarheid in stand houden.


Op het bord? Eiwitrijke voedingsmiddelen: vlees, eieren, vis.

• Herstel het evenwicht van de darmimmuniteit en de microbiota met probiotica:

De WGO omschrijft probiotica als «levende micro-organismen die, wanneer in voldoende hoeveelheden toegediend, een gunstig effect hebben op de gastheer». Deze micro-organismen of kiemen komen dus in het maag-darmkanaal terecht en werken vooral in op het darmslijmvlies en op de microbiota.

Melkzuurbacteriën (die koolhydraten in melkzuur omzetten, vandaar hun naam) zijn de voornaamste probiotica. Lactobacillen en bifidobacteriën zijn de meest gebruikte onder hen.

Probiotica oefenen verschillende essentiële effecten uit om de darmimmuniteit te ondersteunen. Zij helpen in de eerste plaats de darmmicrobiota in evenwicht houden. Zij versterken de darmbarrière dankzij hun aanzienlijk verankeringsvermogen aan het slijmvlies. Daarnaast onderdrukken zij de aanhechting en de groei van ziekteverwekkende kiemen, door op hun fixatieplaatsen in de darmwand in concurrentie te treden.

Zij controleren ten slotte de immuuncellen en bevorderen de aanmaak van antistoffen, die in het darmlumen (darmholte) worden vrijgesteld om de intrede van besmettelijke bacteriën of virussen te verhinderen.


Op het bord? Probiotica vinden we vooral in yoghurt, gefermenteerde melk (kefir, karnemelk…), rauwe zuurkool…

• Prebiotische vezels, lievelingsvoedsel van de probiotica!

Prebiotica zijn een geheel van vezels die als voedsel dienen voor de darmmicrobiota. Zij dragen bij tot de versterking van de flora en de darmbarrière.

Prebiotische vezels worden door de microbiota in verschillende bestanddelen omgezet, waaronder vetzuren met korte keten (KKVZ's), zoals boterzuur. Boterzuur is onontbeerlijk voor het behoud van de darmbarrière want het dient als voedingsstof voor de slijmvliescellen.
De gunstige effecten van de prebiotica vullen dus de effecten van de probiotica aan.


Op het bord? Prebiotica treffen we aan in granen, groenten en fruit zoals tarwe, ui, look, prei, asperge, banaan, aardpeer en artisjok.

Denk aan planten!

Planten hebben weliswaar geen immuunsysteem, maar beschermen zich toch tegen ziekteverwekkende kiemen, door mechanismen die onder meer een beroep doen op fenolbestanddelen, die antibacteriële eigenschappen bezitten.


Ontelbaar veel planten staan bekend om hun infectiebestrijdende eigenschappen
: tijm, rozemarijn, walnotenbladeren, gember, kaasjeskruidbloemen, theeboom, pepermunt, enz. Ze kunnen onder meer gebruikt worden als etherische oliën en zijn dan sterk geconcentreerd in actieve stoffen. Ook echinacea helpt het immuunsysteem ondersteunen.